Hans SvenssonHusby Backe är ett av våra gröna områden som efter årets arbete med utemiljön har blivit ännu mer omtyckt. Vi tog oss en pratstund med fastighetsvärd Hans Svensson för att få reda på varför.

Hans Svensson har jobbat som fastighetsvärd hos Ramunderstaden i fem år. Han har hela tiden ansvarat för Husby Backe, så om någon känner till området och vad som har förändrats de senaste åren är det Hans. När vi börjar prata säger han att det inte finns så mycket att säga, men ju mer vi pratar desto fler småförbättringar kommer han att tänka på.

– De tre senaste åren har vi renoverat altanerna. De sista blev färdiga nu under sommaren. Sedan har vi målat om en del huskroppar och garage, och fixat vissa sprickor i betongen på trapporna.

Många förbättringar utomhus

Han berättar även att fastighetsvärdarna har jobbat mycket med utemiljön. Gamla sandlådor och lekplatser som inte användes har tagits bort och alla fasta bänkar har fått nytt virke. Lekplatserna som är kvar är stora och fina, med gungor och andra redskap för barnen. Den långa gångbanan mellan Hjortstigen och Skönbergaskolan har asfalterats om och Ramunderstaden har dränerat utanför vissa altaner.

– Dessutom fortsätter vi att föryngringsbeskära häckar och buskage. I år tog vi också bort fult och dåligt buskage vid Hjortstigen och ersatte det med nyplanterade häckar.

De nya häckarna planterades däremot inte på exakt samma ställen som de tidigare.

– Nej, de hamnade där folk vill ha häckarna. Det är sånt jag får höra när jag är ute och jobbar i området. Det är samma sak med trygghetsvandringarna som vi gör tillsammans med hyresgästerna. Där fick vi reda på att några platser hade sämre belysning, så det håller vi på att se över just nu. Det finns fortfarande mycket som behöver göras iordning, men vi kan inte göra allt samtidigt.

Pizzeria, bastu och samlingslokal

I området finns sedan i somras Ramunderstadens nya fastighetskontor. Det som tidigare var en panncentral – som omvandlade flis till fjärrvärme – har nu blivit kontor och förråd. På baksidan av samma fastighet ligger Husby Backes pizzeria.

På Husby Backe finns även samlingslokalen Lådan, vid Talgoxestigen 7. Du som hyresgäst kan hyra lokalen till exempelvis barnkalas. I samma hus finns även bastu och solarium. Du bokar lokalerna genom att ringa Peter Andersson på 0121-103 54.