Mardrömmen slår in. Det är översvämning i lägenheten och vatten överallt. Vad händer nu? Det är just det vi tänkte förklara här, och även vad du kan göra själv.

Det första du måste göra är självklart att kontakta oss, antingen via journumret eller felanmälan. Sedan bör du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag, för du har väl en hemförsäkring? När du hyr en lägenhet av oss är det ett krav att du har det. En hemförsäkring kan ge dig ekonomiskt stöd vid exempelvis vattenskador där flera lägenheter skadas.

Efter att du har anmält skadan till oss skickar vi direkt ut personal för att täta läckan och få bort vattnet. När det akuta är åtgärdat är det dags att se efter hur omfattande skadan blev. Om du har tur räcker det kanske med att vi ställer dit en avfuktare. I värsta fall behöver vi bryta upp golvet och även riva några väggar. Det viktiga är att allt blir helt torrt för att vi ska kunna undvika att mögel bildas.

Först när allt har torkat kan vi plocka dit hantverkare för att göra lägenheten snygg igen.

Några vanliga frågor

Hur lång tid tar det att åtgärda en vattenskada?
Det varierar. Det vanligaste är mellan 4–8 veckor, räknat från att vi ställer dit avfuktaren.

Får jag en annan lägenhet under tiden ni åtgärdar skadan?
Vanligtvis inte. Om det är en omfattande skada försöker vi självklart hjälpa till med en evakueringslägenhet, men det är mycket ovanligt.

Kan jag få någon ersättning?
Det beror på skadans omfattning. Du kan ha rätt till ersättning enligt det som kallas ”men i nyttjanderätten”, alltså problem som gör att du inte kan använda hela lägenheten som vanligt. För att få ersättning måste du kontakta oss skriftligt. Därefter återkommer vi med ett besked på en eventuell ersättning.

Vem betalar för den el som avfuktaren förbrukar?
Vi har ett avtal med det företag som sköter avfuktaren. De betalar i efterhand ut ersättning för elförbrukningen direkt till dig. Det kommer alltså inte någon ersättning från Ramunderstaden.

Vad händer med det som skadades av vattnet?
Det täcks normalt av din hemförsäkring. Om du själv har orsakat skadan kan du bli ersättningsskyldig för hela kostnaden. Alltså även reparationer av omkringliggande lägenheter. Därför är det viktigt att du har en hemförsäkring som skyddar dig vid sådana här olyckor.

Array