När växtligheten skjuter i höjden och fastighetsvärdarna går på semester kommer förstärkningen. Under nio veckor tar vi hjälp av lika många ungdomar, som i grupper om tre arbetar sig igenom våra bostadsområden och hjälper oss att hålla dem rena och snygga. I år provade vi även ett nytt upplägg som innebar att vi tog in och anställde en arbetsledare över hela sommaren.

Redan den 19 maj var Tova Larsson på plats för att lära känna oss och rutinerna. Under som- maren är det hon som arbetsleder sommarjobbarna och ser till så de har saker att göra. Medan sommarjobbarna avlöser varandra efter tre veckor fortsätter hon att arbeta genom hela somma- ren och vara den fasta punkten.

– Under mina senaste sommarjobb har jag suttit inne och längtat ut, säger Tova. I år hittade jag det här och tänkte att det skulle passa perfekt, och det gör det verkligen.

Hon har ingen tidigare trädgårdserfarenhet men säger att det har fungerat bra ändå. De mer avancerade jobben sköter fortfarande de vanliga fastighetsvärdarna. För sommarjobbarna är det mest ogräsrensning, att plocka skräp och sopa källargångar som gäller.

– Visst har jag ändå koll på hur det fungerar och bör se ut. Mina pappa äger fastigheter. Så jag har förstått hur viktigt det är att det är snyggt. Det har jag med mig.

Det första sommarjobbet

Vid Birkagården står Razmus Viktorsson, Fahad Rejabo och Filip Wiman lutade in i häcken och rensar ogräs. De är alla 17 år och det här är deras första sommarjobb.

– Folk kommer ut och pratar med oss, säger Fahad. Nästan alla säger snälla och uppmuntrande saker om det vi gör. Det är kul.

– Då får vi energi, säger Filip.

Tova Larsson, sommarjobbare RamunderstadenTova berömmer sommarjobbarna och säger att de är arbetsamma och verkligen vill göra det fint. Killarna tackar och Filip passar på att ge komplimanger till den trevliga och glada arbetsledaren som visar dem hur jobbet går till.

Hon skrattar. Det märks att de har roligt.

– Det enda jobbiga var att jag efter den första veckan drömde om hur jag slet upp ogräs, säger Tova. En annan kväll stod jag och tittade ut genom fönstret hemma och såg hur det bildades ogräs i lövkronan. Man ser det överallt.

Det märks att fotbolls-VM pågår för fullt när jag hälsar på. Razmus, Fahad och Filip berättar hur de har försökt lära Tova om fotboll. Razmus flikar in att han även har försökt uppdatera henne på teveserien Game of Thrones, sedan är samtalet tillbaka till fotbollen – och ogräset.

– Vi försöker gå runt i en cirkel, säger Tova. Så alla områden är redan rensade en gång. Nu är vi på andra varvet. Innan sommaren är över lär det ha blivit ett varv till, minst.

Torbjörn Olsson, vd på Ramunderstaden, säger att resultatet av det nya upplägget – med arbetsledaren som en fast punkt och de tre grupperna med sommarjobbare – blev riktigt bra.

– Det har vi Tova att tacka för. Sommarjobbarna har fått en bra känsla för oss och vi har tagit emot mycket beröm för deras arbete.

Array