Pressmeddelande för omedelbar publicering, Söderköping 30 maj 2013

Bostadsbolaget Ramunderstaden i Söderköping har under de senaste tre åren ökat lägenhetsbeståndet med nästan 10 procent. Ett av de nybyggda husen ingår nu även i Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags (SABO) ramavtalsupphandling av flerbostadshus. Den 4 juni kommer ett hundratal personer i ledande positioner inom allmännyttiga bostadsföretag till Söderköping för att få veta mer om Ramunderstadens historia och SABO:s ramavtal.

Det nya bostadsområdet Stationsmästaren i Söderköping färdigställdes 2012. Flerfamiljshuset var det första som Skanska byggde enligt miljöklassningen Svanen. Huset blev senare en del i SABO:s ramupphandling Kombohus PLUS, som allmännyttiga kommunala bostadsbolag kan dra nytta av för att bygga prispressade lägenheter.

– Resan som många andra kommunala bostadsbolag nu står inför påbörjade vi för flera år sedan. Så självklart delar vi gärna med oss av all kunskap och erfarenhet vi har samlat på oss, säger Torbjörn Olsson, vd Ramunderstaden.

Redan för fem år sedan fanns det en stor efterfrågan på bostäder i Söderköping. Därför gav kommunen Ramunderstaden uppdraget att hitta en lösning. Resultatet blev att den nya vd:n och styrelsen tog fram en ny affärsplan med tydliga mål, och skapade en egen fastighetsprojektorganisation under ledning av byggnadsingenjör Jan Alm. Förutom att sköta om egna nybyggnationer bistår numera projektorganisationen kommunen med fastighetsutredningar och ansvarar för investeringsprojekt.

– Det känns riktigt bra att få bekräftelse på att vi var tidigt och rätt ute, säger Torbjörn Olsson, vd Ramunderstaden. Den ena biten av framgångsreceptet har varit att hålla nere produktionskostnaderna med hjälp av upphandlingar. Vi insåg även att det fanns mycket att vinna genom att samla all kommunens fastighetskompetens i ett bolag.

Kontaktperson

Torbjörn Olsson, vd Ramunderstaden
torbjorn.olsson@ramunderstaden.se
0707-89 68 07

Pressbilder

Torbjörn Olsson, vd Ramunderstaden (2 MB, zip)
Stationsmästaren, fotograf Göran Billesson (3,3 MB, zip)

Om Ramunderstaden

Ramunderstadens uppdrag är att förverkliga Söderköpings kommuns bostadsutveckling genom att äga och tillhandahålla goda bostäder – i huvudsak hyresrätter. Bolaget utgör också kommunens samlade fastighets- och lokalvårdskompetens. Ramunderstaden omsätter drygt 100 miljoner kronor, äger omkring 800 lägenheter och har ett 50-tal anställda.

Om SABO

Cirka 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag i Sverige är medlemmar i SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag). Tillsammans äger och förvaltar medlemmarna cirka 725 000 bostäder. De är viktiga aktörer på den svenska bostads- och arbetsmarknaden, både lokalt och nationellt.

Array