Brandvarnare räddar livDe flesta bostadsbränder inträffar på natten. Se därför till att du har en fungerande brandvarnare som reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i tid. En brandvarnare är en billig livförsäkring, inte bara för dig utan även för din familj, husdjur och dina grannar.

När du flyttar in i din lägenhet finns det redan en brandvarnare där, som vi som hyresvärd ansvarar för. Samma brandvarnare ska sitta kvar när du flyttar ut. Under tiden du bor hos oss är det ditt ansvar att byta batteri och se till att den fungerar.

Om du tycker att brandvarnaren larmar utan anledning – eller är onödigt känslig – kan den behöva rengöras. Du gör rent brandvarnaren genom att dammsuga och torka av den från utsidan. Om den larmar i onödan – och det inte hjälper att göra ren den – hör av dig till oss och gör en felanmälan.

Tänk på

Om du vill installera ytterligare en brandvarnare, se till att den har standardmärkningen: SS-EN 14604.

Placera brandvarnaren i taket och minst 50 cm från väggen. Gärna i anslutning till sovrummet. Har du flera våningar så placera en på varje våning.

Testa brandvarnaren ofta, särskilt när du varit hemifrån en längre tid, till exempel på en resa.

Byt batteri årligen. Du kan till exempel göra det när du tänder adventsljusstaken eller när brandvarnaren ger ifrån sig ett pip. Ha alltid extra batterier hemma.

En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning. Rengör därför brandvarnaren en gång om året genom att dammsuga och torka av den på utsidan.

Läs mer

Tipsen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De har även lanserat webbsidan Aktiv mot brand. Där kan du läsa mer om brandskydd och även anmäla dig för att få en sms-påminnelse när det är dags att testa din brandvarnare.

Array