Erika Johansson, projektledare på RamunderstadenErika Johansson är utbildad byggnadsingenjör och har arbetat i fastighetsbranschen i elva år. Dessutom har hon hunnit med att jobba i Tyskland ett år. I augusti blir hon vår nya projektledare.

När vi pratas vid i början av juni säger Erika att hon inte vet exakt vad hon kommer att arbeta med. Även om hon inte känner till hur just Ramunderstaden arbetar så förstår hon helt klart jobbet.

”Det handlar om nybyggnationer, ombyggnationer, underhåll och planering. Att hålla i tidplaner, ekonomi och kvalitet. Att se till så alla dokument tas fram och att jobbet blir rätt gjort. I korthet handlar det om att leda gruppen framåt från idé till slutprodukt.”

Hon får det att låta enkelt och självklart. Lika enkelt som beslutet att göra en frivillig ettårig praktik i Tyskland som en del av utbildningen till byggnadsingenjör.

”Vi fick ett erbjudande från skolan om att göra praktik mellan årskurs 2 och 3. Däremot skulle vi inte få studiemedel under tiden så vi behövde hitta ett företag som kunde ge oss en riktig lön.”

Tyska drömmar

Efter mycket letande hittade hon till slut ett tyskt företag som ville ge henne jobb ett år. Företaget projekterade fabriker och såg till att andra företag inom processindustrin hittade optimala lokaler för sin verksamhet. Under ett år arbetade hon med 3D-modellering och sammanställning av handlingar.

Att hon bara hade med sig nybörjartyskan från gymnasiet när hon flög såg hon inte som ett problem. Det var det inte heller. Redan efter tre månader började hon drömma på tyska. Och när hon ringde hem blandade hon friskt mellan språken.

”Men det var inte bara jobberfarenheten som jag fick med mig hem. Efter 14 år är jag fortfarande nära vän med en kvinna jag träffade där nere. Nu i april åkte jag ner för att vara med på hennes bröllop.”

En stad i utveckling

Det som lockade med jobbet i Söderköping kommer av att det är en stad i utveckling, säger Erika. ”Tidigare har jag varit konsult på lite olika företag och fått leverera till sådana bolag som Ramunderstaden. Nu hamnar jag istället på beställarsidan och får prova på den. Både Söderköpings utveckling och den nya rollen känns spännande och intressant.”

På fritiden är det fullt upp med familjens två, små knattar. Två pojkar på snart 3 och 5 år. ”Sedan har min man ett sommarställe tillsammans med sina släktingarna i Arkösunds skärgård. Där är vi så mycket det bara går, från tidig vår till sen höst.”

Erika Johansson börjar hos oss 8 augusti. Ett varmt välkommen säger vi!